بلاگ

گام هشتم – مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]

مدیریت کسب و کار ، بخش بسیار مهمی در رشد شغلی ایفا می کند. مدیریت یعنی بررسی تمام جوانب و ابزارهای یک تجارت که آن را در اختیار دارید. کارآفرین، مدیر نیست زیرا کار اصلی مدیر فقط مدیریت بخش های مختلف یک تجارت است. پس در گام هشتم به مدیریت کسب و  کار می پردازیم و در انتهای صفحه، راهنمای انجام کار یک مدیر را دانلود کنید و مدیریت خود را آغاز کنید.

 

 سرفصل مقاله:
قسمت اول – مشخصه‌های یک مدیر کسب و کار خوب
• قسمت دوم – وظایف مدیریت کسب و کار
• قسمت سوم – مشخصه یک کارمند خوب و باکیفیت
• قسمت چهارم – معیارهای مهم برای استخدام کارکنان
• قسمت پنجم – مدیریت کسب و کار برای بالا رفتن انگیزه تیم
• قسمت ششم – بالابردن انگیزه کارمندان
• قسمت هفتم – عوامل کم کاری کارکنان
• قسمت هشتم – انواع کارمندان موردنیاز یک شغل
• قسمت نهم – پیشنهادات افزایش عملکرد کارمندان
• قسمت دهم – دانلود رایگان چک لیست مدیریت کسب و کار

 

 


قسمت اول – مشخصه‌های یک مدیر کسب و کار خوب

مدیریت یکی از شاخه‌های اصلی هر حرفه می‌باشد و بی آنکه مدیری حضور داشته باشد، کاری هم از پیش نمی‌رود. خداوند، زمین و زمان را مدیریت کرد و به دست ما سپرد و ما مدیرانی لایق نبودیم. چون نتوانستیم مدیریتی خوبی داشته باشیم و جهان به بحران کنونی نرسد. از انتهای یک پروژه هزار ساله می‌گویم که نتیجه بی‌تدبیری اکنون ماست که در رکود و کسادی و سکون دست‌وپا می‌زنیم. یعنی نتوانستیم مدیرانی شایسته باشیم، یعنی نتوانستیم از روی مدیریت خالق مان کپی و الگوبرداری کنیم.

 

نظام طبیعت با این همه گستردگی و پیچیدگی، چنان بر نظمی شگفتی‌آفرین سوار است و همه کارها اتوماتیک پیش می‌رود، که هنوز هم دانشمندان نتوانسته‌اند، پی به راز عظیم کائنات ببرند. اگر بخواهیم با اصطلاحات امروزه حرف بزنیم، باید بگوییم سیستمی اتوپایلوت، بر اساس نظمی خارق‌العاده توسط خالق مان پیاده‌سازی شده است که هرگز ذره‌ای از نظم و مدیریتش کاسته نمی‌شود.

 

آیا نمی‌توانستیم این‌گونه عمل کنیم؟

چرا در الگویی کوچک‌تر آن را پیاده‌سازی نکردیم و از آن درس نگرفتیم؟

مدیریت جهانی که بر مبنای حرکت است و هرگز بازنمی‌ایستد. گفتیم که اساس و جوهره هر چیز، حرکت است، حتی انتخاب شغل شما و حرکت برای انجام آن. حال باید این حرکت را مدیریت کرد، مدیریتی از نوع مدیریت خداوند. لازمه هر حرکتی مدیریت آن است، تا سر و سامان بگیرد و در راه درست و مستقیم به حرکتش ادامه دهد.

 

حال چگونه مدیریت کنیم؟

  • اول که مطمئن باشیم، اساس حرکت درست است.
  • دوم بخواهیم که بر اساس نظم جهان عمل کنیم و کپی سالمی از آن باشیم.
  • سوم خود را شایسته این مقام بدانیم و بدانید اگر که در این مکان ایستاده‌اید، نباید شکسته‌نفسی کنید و حتماً لایقش بودید.

همه انسان‌ها، شایسته مقام مدیر و رئیس بودن هستند اما آنچه آن‌ها را دور می‌سازد، خودشان هستند. چون خودشان از خودشان فرار می‌کنند و باور ندارند که می‌توانند، عالی‌ترین باشند. بدون هیچ‌گونه وابستگی به کسی یا چیزی یا داشتن ثروت و مالی.

banner - گام هشتم - مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]

 

  • چهارم برنامه مدیریتی داشته باشیم و بی‌برنامه خودمان را در گود مدیریت یک کسب و کار نیندازیم.

اگر هنوز شروع به کار نکردید و طرح تان را می‌نویسید، یک برنامه قدم به قدم و روزبه‌روز را هم بنویسید که در بازه‌های زمانی هفته و ماه و سال هم تعریف‌شده باشد و بدانید هر روز کارتان چیست.

 

  • پنجم به مدیریت خودتان و برنامه مدیریتی که نوشته‌اید، پایبند باشید و به آن متعهد باشید.

اگر در مقام مدیریت یک مجموعه به برنامه و حرف‌های خودتان پایبند بودید، می‌توانید همین توقع را هم از کارمندان و همکاران تان داشته باشید.

 

  • ششم مدیریتی به روز باشید، از علوم و فن و مهارت‌های مدیریتی آگاه باشید و خودتان را به روز کنید. مدام خودتان را چک کنید که در جهت درستی باشید و مدام برنامه خود را بازبینی کنید و اگر نیاز به تغییر داشت، آن را تغییر دهید.

 

  • هفتم با هر بادی خم نشوید و تغییر مسیر ندهید، نباید تحت شرایط جو جامعه و نوسانات دچار تلاطم شوید و پیش‌بینی‌های لازم برای هر اتفاقی را داشته باشید.

 

business management 01 - گام هشتم - مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]


قسمت دوم – وظایف مدیریت کسب و کار

تا حدودی در بخش بالا به این موضوع، به‌طور کلی پرداختیم. باید از تمام زوایای کاری خود مطلع باشید و همچنین از کارمندان یا همکارانی که با شما کار می‌کنند. مدیریت کردن کار سخت و دشواری نیست و نیاز به طی مراحل دکترا و فوق تخصصی ندارد. برعکس، شما هم‌اکنون هم مدیر زندگی خودتان هستید و آن را مدیریت می‌کنید.

 

از چه چیز مدیریت خودتان ناراضی نیستید؟ آن را عوض کنید و تغییر دهید. در حقیقت مدیریت کسب و کار، همان مراحل بالاست که در کتاب‌ها و جزوه‌ها با آب‌وتاب بیشتری و جزئیات فراوانی آمده است . این را می‌گویم تا به‌سختی کار و مدیریت فکر نکنید.

 

 

پیشنهاد ما: تمام زوایای شغل خودتان را بشناسید، قطعاً مدیریت کردن آن راحت‌تر می‌شود. چون همانند کف دست تان آن را تحت نظر دارید!

 

 

business management 02 1 - گام هشتم - مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]


قسمت سوم – مشخصه یک کارمند خوب و باکیفیت

چه یک مدیر باشید و چه یک کارمند، لطفاً از اینکه کارتان را بر اساس درآمد انتخاب کنید، پرهیز نمایید. نتیجه مالی، ارمغان درست انتخاب کردن شغل دلخواه شماست و اگر اکنون از درآمدتان راضی نیستید، پس انتخاب درستی بر پایه قوانین نداشته‌اید.  به خاطر پول و منافع مالی کار نکنید، زیرا بر روی کیفیت کارتان بسیار اثرگذار است. به‌جای تکیه بر کمیت، بر کیفیت تکیه کنید. قطعاً پاداشِ کار باکیفیت، بسیار بالاست . آیا با این نظریه مخالفید؟

 

حتماً تجربه این مورد را بسیاری از مخاطبین این مقاله داشته‌اند، این مشخصه یک کارمند خوب است که خود را فدای کمیت و امور مالی نمی‌کند، بلکه به خدمت بهتر و باکیفیت‌تر فکر می‌کند و می‌داند که هیچ رئیسی، کارمند باکیفیت و پرجاذبه خود را رها نمی‌کند. نظم، صداقت، وجدان کاری، متعهد بودن، آراستگی رفتار و گفتار داشتن، از مشخصه‌های دیگر یک کارمند نمونه است و البته مورد مهم دیگر، داشتن تخصص و مهارت در شغل درخواستی اوست.

 

پیشنهاد ما: همیشه انسان‌های باانگیزه را برای همکاری در تیم تان انتخاب کنید. کسی که هدفِ خدمت به همنوعان را هدف اصلی خود می‌داند و همتی بلند برای ارتقاء و رشد شخصی خود دارد.

 

business management 03 - گام هشتم - مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]


قسمت چهارم – معیارهای مهم برای استخدام کارکنان

با چند سؤال و پرسش همیشه می‌توانید، ذهن متقاضیان کار را درگیر کنید و انتهای فکرشان را بدانید. حتماً از آن‌ها بپرسید که چقدر برای خدمت به انسان‌های دیگر و کمک به آن‌ها آماده هستند.

 

  • آیا به این کار و رشته، عشق می‌ورزند و به آن علاقه دارند؟
  • آیا حاضرند برای آموزش دیگران، رایگان کار کنند؟
  • آیا حاضرند بر طبق ضوابط و مقررات داخلی شرکت شفاف پیش آیند؟
  • آیا تمایل به کسبِ مهارت بیشتر و ارتقای شغلی دارند؟
  • آیا خود را در تیک زدن اهداف شرکت، سهیم می‌داند؟

 

پیشنهاد ما: معیار انتخاب خود را بر پایه وفاداری، احترام و مهارت بگذارید. چون کسی که چنین شاخصه‌هایی داشته باشد، حتماً کار باکیفیتی را ارائه می‌کند.

 

 

business management 05 - گام هشتم - مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]


قسمت پنجم – مدیریت کسب و کار برای بالا رفتن انگیزه تیم

جاه‌طلب بودن البته نه در معنای منفی، بلکه در معنای مثبت آن کمک می‌کند که اهداف رو به پیشرفتی را برای خودتان تعریف کنید. همیشه انسان‌هایی که در جهان، نگاهی رو به پیشرفت داشتند را بنگرید و افکار و اهداف شان را مطالعه کنید. انگیزه شما و بالا بودن آن، قطعاً رابطه مستقیمی با درآمد و سود شما نخواهد داشت! این الگو، الگوی اشتباهی است که فکر کنید، هرچقدر درآمد بالاتر باشد، انگیزه شما برای ادامه دادن بهتر است.

 

این‌گونه تعریف کنید که هرچقدر بیشتر از کار و خدمتی که انجام می‌دهم راضی باشم، انگیزه من برای انجام بهتر و بیشترِ امور بالاتر می‌رود. وقتی بدانید به‌جای ده نفر میتوانید برای ده‌ها نفر زمینه شغلی فراهم کنید، آیا انگیزه بیشتری ندارید؟ اگر بدانید محصول باکیفیت شما روزبه‌روز محبوب‌تر می‌شود و تعداد افراد بیشتری بر خریداران و حامیان شما افزوده می‌شود، آیا برای رشد تجارت تان تلاش نمی‌کنید؟

 

تمرکز بر کیفیت در خدمت‌رسانی یا محصول یا تعامل با دیگران، همیشه بر مقدار کمیت شما می‌افزاید، پس نگران پول جیب تان نباشید. آن کار لازم را برای هر چه باشکوه‌تر بودن و محبوب‌تر بودن انجام دهید. نتایج، خودشان را نشان می‌دهند و مدام بر انگیزه و حال خوب شما می‌افزایند. البته منظور از نتیجه فقط بخش مالی قضیه نیست، حتی یک تعریف مشتری یا رضایت مخاطب می‌تواند، نتیجه اثربخش تجارت شما باشد.

 

پیشنهاد ما: در مدیریت کسب و کار خود، توجه خودتان را از روی مسائل مالی بردارید!

 

 


قسمت ششم – بالابردن انگیزه کارمندان

کارمندان را در تمام جنبه‌های کاری شرکت سهیم بدانید، با آنان مشورت کنید و نظرشان را محترم بدارید و از نظرات و انتقادهای آنان، استقبال کنید. اگر سودی عاید شرکت شده است، برای هرکسی سهمی هرچند اندک در نظر بگیرید. این باعث می‌شود خود را در تمام سود و ضرر شرکت، سهیم بدانند و کارکنان را در سهام شرکت سهیم کنید. انگیزه مهمی برای آنان است که برای رشد و پیشرفت شرکت، تلاش کنند. چرا که سود خودشان هم در گرو این مطلب است.

 

اگر شرکت دچار مشکل و رکودی است، پنهان‌کاری نکنید و آنان را مطلع سازید و از راه‌هایی که به نظرشان می‌رسد، استفاده کنید. زمینه تفریح و بودن زمان بیشتر با خانواده، را برایشان فراهم کنید. در تشویق کردن کارمندان، پیشرو و پیش‌قدم باشید و تا حد ممکن کمتر عیوب آن‌ها را به چشم شان بیاورید. آن‌ها را به سمت پیشرفت و ارتقای مهارت، سوق دهید و برایتان واقعاً مهم باشد که کارمندان دچار سکون و رکود نشده باشند.

 

آمال و آرزوهای کارمند خود را بدانید و برای رسیدن او به مقصدش، شما هم قدمی بردارید این بهترین کاری است که یک مدیرِ همراه می‌تواند انجام دهد. چه ایده‌هایی پیشنهاد می‌کنید که کارکنان در غیاب تان، تجارت را از آنِ خودشان بدانند؟ دوباره این جمله را متذکر می‌شوم که هر چه پایه‌های تجارت و کار شما درست بنا شده باشند، کار شما نیز بر پایه اصول درست پیش می‌رود و از این موارد در آن کار پیش نخواهد آمد. چون کسانی که با شما هم‌جهت هستند، در مسیر کاریتان قرار خواهند گرفت و حرکت آن‌ها نیز بر پایه حرکت جهانی و عشق درون شان است.

 

پیشنهاد ما: وقتی حرکت اولیه تان بر مبانی عشق درون تان است، پس نیازی نیست نگران هیچ‌چیز باشید!

 

 

business management 04 - گام هشتم - مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]


قسمت هفتم – عوامل کم کاری کارکنان

پاسخ همانند سؤال قبل است ولی بهتر است نکاتی را ذکر کنیم. مدیری نباشید که مدام به دیگران زور می‌گوید و از آن‌ها توقع بیجا دارد. چون همیشه زورگو و مستبد بودن، زمینه را برای پنهان‌کاری و بازی‌های زیرکانه باز می‌کند. البته قاطعیت داشتن در کار با مستبد بودن، فرق دارد و آن‌ها را نباید اشتباه گرفت. محیط کار، محیطی جدی ولی با نشاطی است برای انجام امور مهم و تیک زدن اهداف شرکت، باز هم نباید آن را با صمیمانه بودن و از زیر کار در رفتن جایگزین کرد.

 

محیطی را فراهم کنید که کارکنان بتوانند با شما مستقیم و بی‌پرده سخن بگویند و شما نیز بتوانید رک و صریح خواسته خود را بیان کنید. محیط گفتگو را برای گوشه‌کنایه زدن و لجبازی ببندید و به‌جای آن، گفتگوی با صراحت و صداقت را جایگزین کنید. همیشه مدیر یک شرکت است که جو و فضای شرکت خود را می‌سازد. پس اجازه ندهید دیگران آن را برای شما درست کنند.

 

اگر خودم را کارمند خودم بدانم و همان‌گونه باشم که دوست دارم با من انگونه رفتار و برخورد شود، کارمندم نیز با اشتیاق و لذت در آن محیط، کار خواهد کرد. به کارمندان عشق بورزید و آنان را چون اعضای خانواده خود بدانید.

 

پیشنهاد ما: بر روی کاغذ بنویسید که اگر شما کارمند شرکت خود بودید، چه انتظاراتی از مدیریت کسب و کار داشتید!

 

business management 06 - گام هشتم - مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]


قسمت هشتم – انواع کارمندان موردنیاز یک شغل

انسان‌ها در کنار هم، نقش مدیریتی همدیگر را کامل می‌کنند و همه تیپ‌های شخصیتی، ویژگی خاص خودشان را دارند. بعضی از افراد متفکرند و ساکت و برخی دیگر اجرایی هستند و پر شر و شور، برخی تحلیل‌گر و بعضی آمارگیر و برخی رهبر و لیدر. آدم‌ها در کنار یکدیگر و در اتحادشان می‌توانند، تیم و مجموعه کاملی را تشکیل دهند و از ویژگی‌های فردی همدیگر استفاده کنند.

 

مهم این است که از توانایی و ویژگی هر فرد به‌درستی استفاده شود و در جای مناسب خودش قرار گیرد تا آن اتحاد تشکیل شود. اگر شما روحیه رهبری مجموعه‌ای را دارید، قرار گرفتن در نقش کارمند، شما را فرسوده و بیمار خواهد کرد. چون مدام باید سرپوشی بر توانایی و روحیه خود بگذارید و در حقیقت نقابی بر چهره خود بزنید و ادعا کنید که آن‌کسی که هستید، نیستید. جای‌گیری درست افراد در نقش‌های شغلی در زندگی فردی و شخصی آن‌ها خیلی مهم است!

 

پیشنهاد ما: در مدیریت کسب و کار شرکت خود، اسامی کارمندان خود را بنویسید و توجه کنید که آن‌ها در کدام بخش شرکت می‌توانند، کارآیی بیشتری داشته باشند.

 


قسمت نهم – پیشنهادات افزایش عملکرد کارمندان

هیچ‌گاه کیفیت را فدای کمیت نکنید، اینکه افراد چه تعداد ساعت کار می‌کنند و اگر آن ساعت را پر نکردند، حق ترک محل کار خود را ندارند، نباید مهم باشد. برای کارمندان خود، دستورالعمل و پروژه تعریف کنید و بخش‌های کامل شده هر روز را از آن‌ها بخواهید و اگر آن را تمام کردند دیگر آزاد هستند، بقیه ساعت کاری خود را به‌دلخواه خودش بگذراند.

 

همچنین در تیم‌ها و کارهای گروهی، ترتیب انجام کارها و نحوه تکمیل پروژه را تعیین کنید تا کارها موازی پیش برود و کسی منتظر نتیجه عمل شخصی دیگر نماند. البته این قانون خیلی کلی است و در عمل باید در تیم تان، خودتان تصمیم بگیرید و وظایف را بخش‌بندی کنید. ساعاتی از ساعات کاری را صرف آموزش مهارت و تخصص به کارمندان کنید و آن را جزو کارشان محاسبه کنید تا دغدغه‌ای برای انجام دادن یا ندادن آن نداشته باشند و با رغبت به دنبال آن بروند.

 

ساعتی را برای انجام پروژه‌های شخصی خودشان به آن‌ها اختصاص دهید تا آزادانه به ایده و یا طرحی که در ذهن دارند، برسند و به آن‌ها برای باروری و شکوفایی کمک کنید. این هم بر کیفیت سازمان شما اثر می‌گذارد و هم بر تعامل مجموعه شما با محیط بیرون.

 

پیشنهاد ما: حتماً برای کارمندان، آموزش‌های ارتباطی و تعامل با ارباب‌رجوع و آشنایی با قوانین کاری ترتیب دهید. خصوصاً برای کارمندانی که با مشتری یا ارباب‌رجوع بیشتر سر و کار دارند. در محیط کار برای کارمندان و خودتان امکانات رفاهی و تفریحی قرار دهید تا ساعات بودن در محیط کار لذت‌بخش باشد.

 

 

business management 07 - گام هشتم - مدیریت کسب و کار [دانلود رایگان چک لیست راهنمای مدیریت]

 


قسمت دهم – دانلود رایگان چک لیست مدیریت کسب و کار

 

دانلود رایگان چک لیست مدیریت کسب و کار

 



به این سوال ما در بخش نظرات پاسخ بدهید:

بزرگترین مسئله مهم در مدیریت کسب و کار شما چیست؟


همه گام های کسب و کار:

 

اشتراک گذاری:

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

3 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • وقت بخیر
    من مدیر مجموعه ای که در آن کار میکنم نیستم. اما چند سوال دارم و ممنون میشم راهنمایی بفرمایین: گرفتن سفته و بستن قرارداد و تعهد زمانی برای کارمندی که با صداقت و تعهد اخلاقی مسئولیت کار را پذیرفته، با حرکت جهانی و عشق همسو است؟ ۲. من کارمندم و بخشی از مقاله که به کارمندان اشاره داشت را مفید برای خودم دانستم و متوجه شدم با آن همسو هستم. ممنون از شما. ۳. منظورتان از قسمت آیا حاضرند برای آموزش دیگران رایگان کار کنند؟ آموزش به همکار جدید هست؟ و اینکه تمام تجربه رو به او منتقل کنیم؟ من اینکار رو انجام دادم اما همکارم قدرش رو ندانست و بعضی از تجارب رو استفاده نکرد. ۴. چک لیست مدیریت را چه زمانی برای دانلود قرار می دهید؟ مشتاق معرفی آن به مدیر مجموعه هستم.

    • پاسخ ۱ – هر جا محدودیت و ترسی وجود داشته باشه با ساختار جهانی ناهماهنگی وجود دارد. اساسا چک، سفته، قرارداد و اینگونه تعهدات در اقتصاد، بخاطر ترس و محدودیت افراد وارد تجارت ها شده اند. در یکی از مشاوره هایم در چندین سال قبل با مدیری که یک میلیارد تومان تعهد از کارمندش گرفته بود برخوردم که کارمند فرار کرده بود. به مدیر تجارت گفتم میزان ترسی که در کارمندتان به وجود آوردید بلای جان خودتان شد و به خودتان بازگشت. پس تعهدات این چنینی دادن یا ندادن ربطی به اجرای تعهدات افراد ندارد و مدیران از ان بخش هیچگاه در امان نخواهند بود.

      پاسخ ۲ – جایگاه کارمندی اصلا چیز بدی نیست که اساتید موفقیت و کارآفرینی آن را بر سر افراد می کوبند. در جهان ما کارمندان ثروتمند هم داریم که مولتی میلیاردر هستند. محترم ترین اجزای یک جامعه، کارمندان آن جامعه هستند. اما مدیران یک کشور باید طرح های اقتصادی درست و سنجیده ای را پایه ریزی کنند تا این جایگاه از افراد جامعه دچار مبحث کمبود مالی نشوند.

      پاسخ سوال ۳ – وقتی کاری را با تمام عشق و علاقه تان انجام می دهید به نظرات، تمسخرها، انتظارات از دیگران، چشمداشتی از کسی توجه نداشته باشید. چون اینگونه عشق درونی تان را هدر می دهید و اینکه انسان ها با همدیگر در تجارب (محدود+نامحدود) متفاوت هستند. حتی انتظار تشکر هم نداشته باشید و کارتان را با کیفیت بالا انجام بدهید.

      پاسخ سوال ۴ – در حال به روز رسانی مطالب مکملی و دستورالعمل های گام های در سایت هستیم. به زودی در انتهای مقالات قرار خواهند گرفت و برای اعضای سایت بعد از انتشار در ایمیل خبررسانی خواهیم کرد. اما به یاد داشته باشید که ظرفیت درونی افراد باعث ایجاد حرکت در تجارت شان می شود یعنی اگر مدیر یک سازمان طرز دیدگاهش را عوض نکند و نخواه دبه روز شود هیچکسی نمی تواند تغییرش دهد. اما هدیه این چک لیست کاری بسیار ارزنده می باشد.

      • ممنون از راهنمایی ها و پیشنهادهای ارزنده تان.
        در مورد پاسخ سوم آیا انجام کار با نیت درست و عاشقانه و انجام با کیفیت و تمام و کمال آن صرفا از جانب یک نفر باعث سوء استفاده دیگران یا سوء برداشت افراد دیگر و یا ایجاد رقابت از روی حسادت در دیگران نمی شود؟ آیا من نباید توقع گرفتن خدمات با کیفیت و عالی از دیگران داشته باشم وقتی خودم تمام سعیم را میکنم بهترین خدمات را ارائه کنم؟
        چگونه افرادی با چنین دیدگاه های مشترک را میتوان در کنار هم داشت؟

دیدگاهتان را بنویسید

مرا با ایمیل از دیدگاه های آتی این نوشته مطلع کن. همچنین می توانید بدون ارسال دیدگاه مشترک شوید.

error: